Öntapadó stancolás – műszaki információ

Mit értünk stancoláson?

A stancolás az a folyamat, mely során az anyagot összepréselik, és kés segítségével bevágják. A folyamatot íves vagy rotációs stancológépen végzik.

Az íves stancológép késeit egy acélcsíkdarabból alakítják ki. A rotációs stancológép olyan mágneses hengerrel van felszerelve, amire rá van rögzítve a stancolólemez, vagy a henger maga a stancoló szerszám, azaz a vágóélek közvetlenül a henger tömör testébe vannak belevésve.

Az öntapadó papír stancolása során a nyomathordozót és a ragasztót a kés addig préseli össze, míg a papír szét nem szakad, és vissza nem pattan. A fóliánál a nyomathordozót sokkal körültekintőbben kell vágni, mivel a fólia normális esetben nem szakad, ezért a papírstancoláshoz alkalmas kések nem felelnek meg fóliastancoláshoz.

A stancolókéssel végzett préselés során kifejtett, az anyag bevágásához szükséges erő jelentősen nagyobb, mint a vágókéssel végzett vágási folyamat során szükséges erő.

A stancolás során szerepet játszó erőket több tényező befolyásolja:

  • A stancolandó anyag természete
  • A vágóélek szerkezete
  • A vágóélek szélessége

A stancolandó anyag típusa határozza meg a használandó stancolókés típusát. Ha papírt kell stancolni, általában rézsútosan egyoldalt kialakított élű kést használnak, az él szöge kb. 80°. Ha viszonylag erős polietilén fóliát kell stancolni, rézsútosan kétoldalt kialakított, hegyesszöget bezáró élű kést használnak.

Miért kell különböző szerszámokat használni?

Egy ív papír stancolásához a papírt eredeti térfogatának 60-70%-ával kell összepréselni. Polietilén fólia esetében a szükséges kompresszió értéke sokkal nagyobb, 90-95%.

Egy tényezőt nem szabad alábecsülni, ez pedig az öntapadót hordozó szilikonpapír természete. A puha, összepréselhető, különleges alkalmazásra készült szilikonpapír, mint pl. a B85 vagy a B145, kevéssé enged a nyomásnak, így a stancolóeszköznél az erőt és az erőkifejtést igen pontosan kell beállítani.

Öntapadó termék stancolásakor a nyomathordozót és a ragasztóréteget teljesen át kell vágni. Ha a stancoló szerszám túl mélyre hatol, belevághat a szilikonrétegbe, vagy magába a szilikonpapírba. Ezt lehetőleg kerülni kell, mert a címke eltávolítása nehézzé válhat.