OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Öntapadó tárolás, nyomtatás – műszaki információ

Az öntapadó anyagok háromrétegű összeállításának köszönhetően – nyomathordozó (papír vagy fólia), ragasztó, szilikonpapír – ezek a termékek a nyomdaiparban használatos legjobb és legspeciálisabb termékek közé tartoznak.

Az ilyen termékeket mindig a legnagyobb gonddal kell kezelni. A JAC öntapadó papírok és fóliák a gyakorlati alkalmazás során számtalanszor bizonyítottak, és a könnyű feldolgozás és megbízhatóság tekintetében a legjobbat nyújtják. Mindazonáltal a JAC öntapadó papírok és fóliák feldolgozására egyes tényezők kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak, amelyek nem termékspecifikusak és ezért külön odafigyelést követelnek meg.

A következő információk célja, hogy segítsen elkerülni a feldolgozási problémákat, és hogy az esetlegesen felmerülő nehézségek áthidalhatók legyenek.

Raktározás

A JAC-ívek rizsmázottak és egyik oldalon polietilén bevonatú papírba vannak becsomagolva. Ha a rizsmákat viszonylag hosszú ideig raktározzák, felmerül a kockázat, hogy a vágott ívszélekből kifolyik a ragasztó. Ez az alábbi óvintézkedésekkel javarészt elkerülhető:

  • A rizsmákat ne pakolja 75 cm-nél magasabb halmokba. A 75 cm-nél magasabb halmokban leszállított rizsmákat kisebb mennyiségekre kell szétszedni.
  • Kerülje a túlzott hőt.
  • A palettázott rizsmákat nem szabad egymásra rakodni.
  • Az átmeneti hideg időszakok, pl. a téli hónapok, szállítás, fűtetlen tárolóhelyiség, nem gyakorolnak káros hatást a laminátumra. Viszont az olyan esetekben, amikor a tárolási körülmények túlságosan hidegek, kiemelt figyelmet kell szentelni az akklimatizálásról szóló, következő fejezetnek.

Nyomtatás előtt

Míg nyomtatás előtt az összes nyomtatási anyagnak akklimatizálódnia kell a géptermi körülményekhez, ez az alapszabály kifejezetten fontos az öntapadó termékek esetében, mivel ezek a termékek olyan laminátumból állnak, amelyek összetevői különféleképpen reagálnak a hőre és a nedvességre.

Az optimális síkfekvés és megkötés érdekében az az ideális a gépteremben, ha a relatív páratartalom 50-60%, a hőmérséklet pedig kb. 20°C. Ha a levegő túl száraz, a papír szélei nedvességet veszítenek és összezsugorodnak; ha a levegő túl párás, pl. esős időben, a papír szélei felszívják a plusznedvességet, és hullámossá válnak. Az enyhe relatív páratartalom mellett ugyanolyan fontos, hogy a laminátum alkalmazkodjon a gépterem hőmérsékletéhez. Ha az ívhalom melegebb, az ívek szélei veszítenek nedvességükből; ha a halom hidegebb, az ívszéleken kondenzáció alakul ki.