89011_polar_vagogep

Öntapadó vágás – műszaki információ

A kimondottan JAC íves papírokhoz kifejlesztett JAC Duro D2000 ragasztó megkönnyíti a vágást: a vágógép helyes beállítása és használata mellett nem ragasztóz össze semmit.

Ez figyelemre méltó, ha belegondolunk, hogy 400 ív vágásakor a vágókés 8 mm vastag ragasztórétegen megy át. A többi speciális alkalmazáshoz kifejlesztett ragasztónál, főleg az alacsony viszkozitásúaknál vagy a vastagon mázoltaknál, gondosabban kell eljárni.

Például:

  • Nagyon éles vágókés
  • A pengét köszörülje hegyesszögűre, pl. 21°-osra. Karton vágása után cserélni kell a pengét.
  • A bar-nyomást a lehető legalacsonyabbra kell beállítani. Hozzávetőleges számítás: 1 kp/mm vágóvastagság, pl. 500 kp = 500 mm.
  • Vágás előtt a pengét, főleg a hátlapját szilikonolajjal vagy kemény szemcsés szappannal dörzsölje be.
  • Egyszerre csak kis mennyiséget vágjon, pl. 200 ívet.
  • A teljes vágási folyamat során a pengedörzsölést – szilikonolajjal vagy szappannal – olyan gyakorisággal végezze, amilyen szükséges.
  • Ha a vágás során ragasztó gyűlne fel a pengén, egy megfelelő tisztítószerrel átitatott ruhával (pl. lakkbenzinnel) egyszerűen törölje le.
  • Míg régen a vágókések hátlapja rácsmintás volt, ami a rárakódó ragasztó felhalmozódását volt hivatott megakadályozni, a modern pengék edzett, rozsdamentes acélból készülnek, hátlapjuk sima, ami ennek a célnak ugyanolyan hatékonyan eleget tesz.

Ha vágás után az ívek összeragadnának, legyező alakban szét kell őket teríteni, majd a vágott széleket egy textildarabbal és krétával bedörzsölni.

Nyomtatás

Ha a nyomtatás előtt az eredeti méretből kisebb íveket vágott le (pl. 35 x 50 cm-t az 50 x 70 cm-esből), a következőképp kell eljárni:

• Az íveket az ívadagolóba a frissen vágott széllel hátrafelé kell behelyezni.

Ez nem csupán annak a kockázatát csökkenti, hogy a nyomdagép egyszerre két ívet szív be, hanem megakadályozza, hogy a vágási folyamat során keletkezett por ráfújódjon a nyomtatási felületre. Nagyobb nyomtatási ciklusoknál az ívadagoló és ívszállító csúszásirányítóját, a befogókat és a mérőt szilikonolajjal dörzsölje be, vagy bélelje ki szilikonpapírral. Ez megakadályozza a ragasztólerakódás képződését, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a rögzülést, illetve leállást és meghibásodást okozhat.